♥ Every women needs a man, that will ruin their lipstick, and not their mascara.

Červen 2011

Recepty na party

30. června 2011 v 12:49 | admin

Haribo bowle





Suroviny: 2 balíčky Haribo zlatých medvídků, 2 litry jablečné šťávy, 1 litr minerální vody

Postup: Obsah 1 sáčku Haribo zlatých medvídků zalijte jablečnou šťávou a nechte v pokojové teplotě 6 - 8 hodin rozležet. Poté je přes sítko sceďte a nalijte do medvídky ochucené jablečné šťávy minerálku. Do nápoje nakonec vložte druhý sáček gumových medvídků a podávejte vychlazené.

Caro s čokoládovou šlehačkou




Suroviny na 1 porci: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 80 ml smetany na šlehání, 120 ml vody, 10 g vanilkového cukru, 25 g mléčné čokolády, čokoládové hoblinky, karamelové ozdoby

Postup: Smetanu zahřejeme (ale nevaříme) asi na 50°C, přidáme mléčnou čokoládu a necháme ji rozpustit. Čokoládovou smetanu necháme vystydnout a pak ušleháme do tuhé šlehačky. Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90°C, ozdobíme čokoládovou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami nebo karamelovými ozdobami.

Exotické osvěžení


Suroviny: čaj Pickwick Kouzlo Ovoce Červený pomeranč s limetkou a ananasem, 2 dcl pomerančového džusu, 1 dcl sodovky, led, kousky ovoce, nejlépe ananasu.

Postup: Uvaříme ovocný čaj Červený pomeranč s limetkou a ananasem (na 0,5 l vody 3 čajové sáčky) a necháme vychladnout. Přidáme 2 dcl pomerančového džusu a 1 dcl sodovky. Vše promícháme a doplníme ledem a kousky ovoce. Podáváme ve vysoké sklenici se slámkou a její okraj ozdobíme plátkem limetky nebo citrónu.


Chladivý banánový koktejl


Suroviny: 4 zralé banány Chiquita, 100 g jahod, 200 ml vychlazené perlivé vody, 1 limetka, skořice

Postup: Ze 3 banánů, jahod a 100 ml vody umixujeme hustou směs a rozdělíme do sklenic (do půlky obsahu). Zbylý banán ušleháme se 100 ml vody a šťávou z limetky, doplníme poháry, posypeme skořicí a hned podáváme.


Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou




Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlina

Postup: V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran.
V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu. Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat.


Oceánské caro



Suroviny na 1 porci: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 50 ml smetany na šlehání, 10 g vanilkového cukru, 50 ml kokosového mléka, 80 ml vody, 50 g ananasu, 100 g směsi exotického ovoce - kumquat, banán, mandarinka, kaktusový fík, 1 kopeček vanilkové zmrzliny
Postup: Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky. Caro zalijeme horkou vodou s kokosovým mlékem ohřátou na 90°C a promícháme. Do skleničky nalijeme připravené Caro, ozdobíme šlehačkou, přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a dozdobíme ovocem.

Piškotovo-krémová pyramida (4 porce)



Suroviny: 3 kelímky (390 g) vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks (140 g) cukrářských piškotů, 80 g broskve, 20 g čokoládové polevy lístky máty na ozdobu

Postup: Lipánky dejte do misky a rozmíchejte. Cukrářské piškoty přelomte na polovinu. Každý kousek obalte krémem a postupně z nich na talířku vyskládejte pyramidu. Dolní řada čtyři kousky, druhá řada tři kousky, třetí řada dva a poslední řada jedna polovina obaleného piškotu. Dejte na chvíli do lednice. Před podáváním ozdobte kousky broskve a tekutou čokoládovou polevou.

Marcipánový dort



Suroviny na základ: 430 g marcipánu, 260 g cukru, 210 g žloutků, 150 g vajec, 250 g bílků, 100 g hladké mouky, 50 g kakaového prášku, 100 g Manner polevy, 100 g másla

Pro náplň: 250 ml mléka, 65 g cukru, 2 vaječné žloutky, 5 plátků želatiny, 80 ml vaječného koňaku, Manner-piškoty k obložení, 250 ml šlehačky, 1 Manner-punčové glazury

Prosejeme mouku s kakaovým práškem. Polevu necháme rozpustit s máslem. Marcipán dohladka zpracujeme s polovinou cukru (130 g), celými vejci a žloutky - pomocí šlehače, a dále pomocí normálního mixéru.

Z bílků a zbytku cukru ušleháme pevný sníh. Malou část sněhu zamícháme do čokoládové hmoty s máslem, až získáme hladkou lehkou konzistenci. Přidáme marcipánovou směs, vmícháme kakao s moukou a smícháme se zbytkem sněhu. Vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté formě při asi 145 °C zhruba 45 minut. Dortový základ necháme vychladnout a horizontálně rozdělíme na dva nebo tři díly.

Náplň z mléka, cukrů a žloutků rozehřejeme nad parou do růžova (mícháme, dokud se hmota nespojí). Želatinu namočíme, necháme rozpustit v této hmotě. Vše necháme dobře vychladnout. Pomocí šlehače našleháme, přidáme vaječný likér a nazdobíme šlehačkou. Nakonec přidáme maliny.

Korpus potřeme krémem a nahoru naskládáme piškoty a položíme druhou část korpusu. Tento postup opakujeme. Poslední díl korpusu polijeme temperovanou čokoládovou glazurou, necháme ztuhnout a naneseme punčovou glazuru. Ozdobíme piškoty a zbylým krémem.

zdroj novinky.cz

Rajčata

30. června 2011 v 12:30 | admin
Rajčata rozhodně nejsou neznámá a nedostupná. V obchodech jsou k dostání po celý rok, i když nejlepší - voňavá a chutná jsou v letní sezóně (od června do října).

Rajče pochází z Ameriky. Pravým pokladem říše Inků nebylo zlato, ale rajská jablíčka. Po objevení Ameriky byla dovezena do Evropy. V 16. století se rajčata zabydlela v Itálii. Italové bez rajčat prakticky nevaří a mají je stále při ruce. Třeba i v konzervě ve formě pyré či protlaku, nebo jako loupaná rajčata. Kultivace rajčat jako zeleniny se rozšířila až v 18. století ve Francii a Německu. Později v Anglii a u nás.

Rajčata jsou různých velikostí, tvarů i barev. U nás nejznámější jsou keříčková rajčata. Dále vejcovitá rajčata, třešňová rajčata, masitá rajčata a žlutá rajčata.


Kromě toho, že rajčata mají nízkou energetickou hodnotu, jsou velmi zdravá. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Dále se v rajčeti nachází tyramin (čím je rajče zralejší - tím je ho více). Tyramin je látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Rajčatová šťáva je velmi lahodná a velmi chutná v kombinaci s okurkovou šťávou. Vyzkoušet můžete též kombinaci se šťávou z bílého zelí. Nedoporučuje se kombinovat se šťávou z citrusových plodů - zcela potlačí její chuť.

Rajčata nakrájená na plátky skvěle chutnají na krajíčku celozrnného chleba se sýrem. Osvěžující i chutné jsou saláty z rajčat. Italskou specialitu - pizzu si bez rajčat nedovedeme představit. Naopak ke klasice české kuchyně patří rajská omáčka. Rajčata používáme ve studené i teplé kuchyni, receptů je nespočet.


Loupání rajčat není obtížné, jen je potřeba znát správný postup. Odstraníme stopky a rajčata nařízneme do křížku, Velmi krátce je ponoříme do vroucí vody nebo je touto vodou přelijeme. Po vyjmutí z horké vody rajčata zchladíme studenou vodou a slupku stáhneme.

zdroj wellnessnoviny.cz


Třešně

30. června 2011 v 12:24 | admin
V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se v nich, i když jen v malém množství, nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza.

Tuky a proteiny jsou v nich zastoupeny jen jedním procentem. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, draslík (nejvíce), zinek, měď a mangan.


Organické kyseliny, kyselina jablečná, jantarová a citronová, podporují trávení a čistí krev. Sto gramů třešní dodá tělu 10 % doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky níž třešně mají laxativní (projímavý) a hypolipidemický (snižují obsah cholesterolu v krvi) účinek. Flavonoidy zodpovídají za diuretické, antitoxické, antioxidační a protirakovinné vlastnosti třešní.

Kyselina salicylová je přírodní prekurzor acylpyrinu, který působí protizánětlivě a protirevmaticky. Přestože se ho v 1 kg třešní vyskytují jen 2 mg, je schopen i v takto malém množství vyvolat žádoucí účinky.

Zatímco ke snědení jednoho zákusku, který tělu dodá 360 kcal, člověk potřebuje jen několik málo zakousnutí, na získání podobného množství kalorií z třešní je třeba minimálně deseti minut a musí se jich sníst přibližně půl kilogramu. Oproti zákusku třešně vyvolávají daleko větší pocit nasycení, čímž snižují chuť na další jídlo. Diuretický (močopudný) a očistný účinek, jakož i nízký obsah sodíku a tuků urychluje snižování nadváhy.


Díky tomu, že 50 % sacharidů obsažených v třešních tvoří fruktóza, mohou je v přiměřeném množství konzumovat i diabetici. Je pro ně ale nebezpečné provádět jakoukoliv ovocnou kúru, např. třešňovou , pokud se předtím neporadí s lékařem či jiným odborníkem.

Podle dr. Valneta, významného francouzského fytoterapeuta, se organismus výborně očistí během dvou či tří dnů třešňové kúry. Je to dáno tím, že třešně podporují vylučování odpadních a toxických látek.

Vysoká konzumace třešní, zejména jako očistná kúra, se doporučuje při artróze, dně, revmatoidní artritidě, arterioskleróze, chronické zácpě, autointoxikaci v důsledku nevhodné stravy, chronické hepatopatii (onemocnění jaterní tkáně), selhání srdce, rekonvalescenci a rakovině. Jí se jen dužina zralých třešní.

Třešňová kúra: Třikrát až čtyřikrát denně po dobu dvou až tří dnů se konzumuje půl kilogramu zralých třešní jako jediná potrava. Ti, kdo mají problémy se žaludkem, mohou třešně mírně povařit. Účinek kúry se zvýší, doplníme-li ji pitím několika hrnků třešňového čaje (50 g stopek třešní vaříme 5 minut v litru vody).

Třešně jsou vhodné do ovocných koláčů, džemů a kompotů.

Třešně, nebo moučník? Kalorie nejsou to nejpodstatnější. Půl kilogramu třešní dodá tělu 360 kcal, tedy přibližně tolik jako 100 g čokoládového zákusku. Avšak kaloriemi z moučníku obezitu podpoříte, zatímco těmi z třešní se před ní ochráníte. (Při redukční dietě není důležitý jen počet získaných kalorií, ale i jejich zdroj. Ty, které pocházejí z obilnin, zeleniny, luštěnin a ovoce, nezpůsobují takový hmotnostní nárůst jako ty, jež tělo získává ze sladkostí, bílého pečiva, salámu či paštik.)

zdroj magazinzdravi.cz


Pomoooc

30. června 2011 v 9:16 | admin
Nevím proč ale zmizelo mi tlačíko na odkazy () čímž pádem mi nejdou dělat rozcestníky... nevíte někdo jak ho dostat zpět nebo neznáte nějaký jiný způsob jak vytvořit odkaz?

Za jakoukoliv radu budu vděčná... =(((

O jablkách

27. června 2011 v 22:35 | admin
Podle lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než syrové jablko. Pro svůj bohatý obsah vitaminu C a poměrně málo kalorií patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Nejnovější vědecké studie navíc potvrzují, že jablka pomáhají nejen s hubnutím, ale také s vysokým cholesterolem.


Při hubnutí pomáhá především vysoký obsah vlákniny ve slupce jablka a pak také vysoký obsah fruktózy - jednoduchého cukru, který se oproti běžnému cukru vstřebává pomaleji, čímž napomáhá k udržení stálé hladiny cukru v krvi.

Podle nejnovější vědecké studie mohou jablka i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4 - 5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.

Navíc se podle vědců u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.


Snižují chuť k jídlu
"Jde o skutečně neuvěřitelné výsledky. Nikdo z vědců neočekával, že by jablka na hladinu špatného cholesterolu tak příznivě působila," dodává pro deník Daily Mail vědec Bahram Arjmandi z Floridské státní univerzity.

Během výzkumu navíc ženy v průměru o 1,3 kg zhubly a to i přesto, že jablky jedla nad rámec jejich denního jídelníčku. Denně přijímaly o 240 kalorií víc.

Za snížení cholesterolu podle vědců mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.

Na trhu se brzy objeví dokonalejší odrůdy jablek
Na základě dekódování genetického kódu jablek vědci neustále pracují na vypěstování dokonalejších odrůd, jež budou nejen zdravější, ale také chutnější.

Podle odborníků za 4-5 let tato upravená jablka budou běžně k dostání ve všech supermarketech.

Upravená jablka ochrání tělo i před dalšími nemocemi, jako jsou např. rakovina, cukrovka či Alzheimerova choroba.

zdroj novinky.cz

O tvarohu

27. června 2011 v 22:26 | admin

Tvaroh a redukční dieta se zpravidla vyslovují jedním dechem. Oprávněně. Svou nízkou energetickou hodnotou je tvaroh pro tento účel jako stvořený. Mnohem méně se už mluví o jeho dalších kulinářských vlastnostech, které oceňují i nejnáročnější labužníci.



"Tvaroh je potravina univerzální, již lze kombinovat se sladkými i slanými ingrediencemi. Málokdo ví, že si dobře rozumí také s alkoholem, a výsledek je pak vskutku excelentní. Jen se nesmí zapomenout, že se musí hned po dochucení zpracovat," doplňuje kuchařka Adéla Pitrová z pražského hotelu Radisson BLU Alcron.

Bílý architekt našeho těla
Tvaroh sice obsahuje hodně cenných nutričních látek, ale prim mezi nimi hraje vápník, nezbytný pro stavbu lidského těla, hlavně kostí a zubů. Někdo snad namítne, že se ve slušném množství vyskytuje rovněž v dalších potravinách. Jenže jako zdroj vápníku nejsou všechny rovnocenné. Zatímco z tvarohu naše tělo dokáže využít až čtyřicet procent vápníku, z obilnin jen deset a ze špenátu dokonce pouhých pět procent.


Během dne by měl člověk dodat svému tělu 1 g vápníku. Tuto potřebu pokryje 50 g tvarohu.

"Právě kvůli vysokému obsahu vápníku je potřebné zařazovat tvaroh co nejčastěji do jídelníčku pro děti i pro seniory, u žen pak zejména v období menopauzy. Navíc je i dobře stravitelný. Tvaroh si nemohou dopřát pouze lidé, kteří nesnášejí bílkovinu kravského mléka a mléčný cukr-laktózu," upozorňuje nutriční terapeutka Věra Stejskalová z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Jiný do studené, jiný do teplé kuchyně
Předností tohoto mléčného produktu jsou jemná chuť a příjemná hladkost. Dobře upravený tvaroh tělo osvěží a sníží zejména duševní únavu. Nejvyšší nutriční hodnotu má sice v přirozeném stavu, ale téměř nic z ní neztratí ani tepelným procesem. Odtučněním se ale zbaví některých vitamínů, například vitamínu A.

"Při pečení i dalších způsobech tepelné úpravy se mi nejlépe osvědčil tvaroh tučný, který nějakou dobu před zpracováním vyndám z chladničky, aby získal pokojovou teplotu. Ve studené kuchyni používám jen tvaroh vychlazený, a to jak polotučný, tak i nízkotučný," upřesňuje kuchařka hotelu Radisson BLU Alcron v Praze.

Pár dobrých zkušeností
• Do příliš rozteklého tvarohu lze přidat trochu bramborové moučky. Získá nejen hutnější konzistenci, ale bude i chutnější.
• Nízkotučný tvaroh je vzdušnější i krémovější, pokud se lehce zastříkne přírodní minerálkou.
• U řídkých těst lze polovinu tuku nahradit nízkotučným tvarohem.
• Tvaroh se dá sice i zamrazit, je pak ale nutné počítat se změnou některých vlastností. Nízká teplota naruší strukturu buněk a po rozmrazení z nich vytéká molekulární voda. Tvaroh sice získá vyšší obsah sušiny, ale ztratí čistou přírodní vůni i chuť a změní konzistenci.
• Na koláče je vhodnější tvaroh ve staniolu. Vaničkový se obvykle musí zatáhnout pudinkem, aby náplň nevytékala.
• Tvarohovou nádivku dobře spojí dotuha vyšlehaný sníh z bílků. Je pak pórovitější a lépe chutná.
• Tvaroh v nevšedních podobách představila členka Národního týmu kuchařů ČR Adéla Pitrová z pražského hotelu Radisson BLU Alcron.

Obecně
Nejvyšší nutriční devízou tvarohu je vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, které obsahují vyváženou směs všech aminokyselin. Také další přednost předurčuje tuto cennou potravinu pro zdravé stravování - totiž vysoké množství vitamínů a minerálů. Jsou to především vápník, fosfor, draslík, hořčík a také vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K. V tomto případě platí pravidlo: čím tučnější tvaroh, tím vyšší množství vitamínů. Obsah vápníku a dalších minerálních látek je ve všech typech tvarohu stejný.

Odtučněný tvaroh (100 g): 290 kj, 3,5 g sacharidů, 0,6 g tuku.

Polotučný tvaroh (100 g): 468 kJ, 4,1 g sacharidů, 4,5 g tuku.

Tučný tvaroh - 38% (100 g): 630 kJ, 3,9 g sacharidů, 10,7 g tuku.


zdroj novinky.cz

O chipsech

27. června 2011 v 22:14 | admin
Celosvětově lidská populace tloustne, a tak vědci neustále hledají hlavního viníka. Kupodivu jím nejsou ani sladké nápoje, cukrovinky či zmrzlina, ale bramborové lupínky. A příčinou je přinejmenším částečně ono staré reklamní klišé: Jeden není nikdy dost.



"Jsou velmi chutné a mají velmi dobrou strukturu. Lidé si obvykle nevezmou jeden nebo dva lupínky. Snědí celý sáček," řekl agentuře AP odborník na obezitu F. Xavier Pi-Sunyer z newyorského lékařského střediska.

To, co jíme, a kolik toho zkonzumujeme, má na dlouhodobé přibývání na váze mnohem větší dopad než cvičení a většina ostatních zvyků či zlozvyků, tvrdí nová velká studie vědců z Harvardovy univerzity. Ti nabídli zatím nejkomplexnější pohled na dopad stravovacích a životních návyků jednotlivců, jako je spánek či rozhodnutí přestat kouřit.

Kila jsou často nabírána postupně během plynoucích desetiletí a mnozí lidé se snaží váhový přírůstek omezit, aniž by si uvědomovali, co ho způsobuje.

Strava hraje nejdůležitější roli
Podle nové studie je klíčem k pochopení volba stravy. Hlavní poselství je: jíst víc ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a oříšků. Omezit brambory, červené maso, sladkosti a limonády.

"Neexistuje žádné kouzlo pro kontrolu váhy," řekl jeden z autorů studie, doktor Frank Hu. "Strava a cvičení jsou pro předcházení tloustnutí důležité, ale strava jednoznačně hraje větší roli."

Autoři studie analyzovali změny ve stravě a životních návycích u 120 877 lidí ze tří dlouhodobě běžících lékařských výzkumů. Všichni byli zaměstnanci ve zdravotnictví a na počátku nebyli obézní. Jejich váha se měřila každé čtyři roky po dvě desetiletí a pravidelně vyplňovali dotazníky týkající se své stravy.

Během 20 let průměrně přibrali o téměř osm kilogramů. Během každého čtyřletého období volba stravy přispěla zhruba dvěma kilogramy navíc. Cvičení u těch, kdo se mu věnovali, ubralo téměř kilogram.

Nebezpečné bramborové dobrůtky
Dietním prohřeškem s nejhoršími účinky na váhu se ukázaly být bramborové lupínky následované bramborovými hranolky, které jsou větší kalorickou bombou než ostatní úpravy brambor - vařené, pečené či mačkané.

Sladkosti, dezerty, zmrzlina, limonády slazené cukrem a alkohol, to všechno posouvalo u sledovaných osob váhu nahoru, zatímco příznivý efekt mělo ovoce a zelenina, stejně jako další nezpracované potraviny bohaté na vlákninu, po nichž se člověk cítí sytější.

Na váze ovšem přibývali také ti, kdo jsou zvyklí vysedávat denně u televize, ti kdo přestali kouřit, anebo ti, kdo spali méně nebo více než šest až osm hodin denně.



zdroj novinky.cz

Zázračné jahody

27. června 2011 v 22:03 | admin
Jahody nejsou jen vynikající pochoutkou, ale také určitým elixírem mládí. Podle nové italsko-španělské studie totiž pomáhají výrazně zpomalovat proces stárnutí a chrání před rakovinou.


Vysoké koncentrace antioxidantů v jahodách výrazně potlačují negativní účinky oxidativního stresu. Přitom právě oxidativní stres vyvolaný radikály poškozuje buňky, zrychluje stárnutí tkání a celého organismu a může vyvolat i nádorové bujení či choroby srdce.

Pravidelná konzumace jahod výrazně zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi a dokonce chrání před hemolýzou krevních buněk.

"Prokázali jsme, že některé druhy jahod zvyšují odolnost červených krvinek vůči oxidativnímu stresu. To má obrovský význam, když si uvědomíte, že oxidativní stres způsobuje tolik vážných chorob," tvrdí Maurizi Battino, jeden z autorů studie z Polytechnické univerzity v Marche, který spolupracoval na výzkumu se španělskými experty z Univerzity v Granadě.

Oxidativní stres je nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty. Nejedná se o onemocnění, ale stav, který má vliv na naše zdraví.

Za oxidativní stres může obvykle dlouhodobé působení toxinů či patogenů, nepřiměřený životní styl, nadměrná fyzická zátěž (vrcholový sport či fyzicky náročné zaměstnání) nebo špatná životospráva.

Za co může oxidantivní stres:
zánět
neurodegenerativní onemocnění
kardiovaskulární onemocnění
nádory
stárnutí
artritidy
respirační onemocnění
onemocnění ledvin
dna
cukrovka



zdroj novinky.cz

Tattoo girl

27. června 2011 v 14:58 | admin