♥ Every women needs a man, that will ruin their lipstick, and not their mascara.

Duben 2011

Zaručená rada jak zhubnout

30. dubna 2011 v 18:25 | admin

Nové fotky Lovex!!!

28. dubna 2011 v 20:42 | admin
Nové fotky Lovex z facebooku!



Hlemýždí sliz

23. dubna 2011 v 7:53 | admin

Pro pacienty trpící jizvami po těžké akné svítá nová naděje, která jim ušetří nejen bolest při chemickém nebo laserovém ošetřování jizev, ale i jejich peněženku. Na trhu se totiž objevily nové krémy obsahující mimo jiné i sliz šneků a slimáků. Jejich používání má pomoci znovu obnovit hladkou a čistou pleť.

Krémů, které slibovaly účinnou pomoc od jizev po akné, se už na trhu objevila celá řada. Často ale šlo pouze o reklamní trik, protože reálná účinnost za tou slibovanou poněkud pokulhávala. Proto se zatím jako "zlatý standard" léčby těchto jizev prosazuje buď poměrně drastické chemické ošetření, nebo naopak potenciálně méně bolestivé, ale o to dražší ošetření laserové.


šnek


V praxi se do jizvy pomocí injekce vpraví buď kolagen, nebo tuk. Rozdíly mezi oběma výplněmi jsou následující. Injekce kolagenu má sice okamžitý účinek, časem ale dojde k jeho odbourání, takže se injekce musí opakovat. Tuk sice účinkuje pomaleji a déle, nicméně i jeho injekce se musí časem opakovat.

Novinkou na trhu je pak krém vyrobený s použitím slizu, který při pohybu vylučují hlemýždi, uvádí server cilena-lecba.cz. Tento krém kromě jiného obsahuje jak glykoproteinové enzymy, proteoglykany, kyselinu hyaluronovou, tak i antimikrobiální enzymy a různé stopové prvky jako měď, zinek nebo železo.

Tento unikátní mix přísad pak působí přímo na kožní buňky zvané fibroblasty a pomáhá jejich regeneraci. A protože jsou fibroblasty základními stavebními součástmi kůže, vkládají se do tohoto krému poměrně velké naděje (ač zatím nebyla účinnost objektivně zhodnocena žádnou seriózní vědeckou studií).

Pro konvenční řešení jizev svědčí zejména jejich ověřená účinnost, proti pak, jak bolest způsobená při aplikaci kolagenu nebo tuku, tak i vysoká cena za ošetření. Ta se pohybuje od 3 tisíc korun výše, stejné ceny se platí i za laserové ošetření. U krémů je zase naopak nižší cena, která se pohybuje zhruba kolem poloviny zmiňovaných částek, a také nižší riziko komplikací, tvrdí server ulekare.cz. Jejich potenciální nevýhodou je pomalejší nástup účinků a také bohužel i možnost alergické reakce na některou z jejich složek.


Káva a její zdravotní účinky

17. dubna 2011 v 11:51 | admin
Dlouho jsme uvažovali, zda tuto problematiku zahrnout do sekce témat o kávě.
Neradi bychom působili jako diverzanti v tomto oboru. Uvědomujeme si, jak museli být populární lidé, kteří před dvaceti lety poukazovali na nezdravost kouření nebo lidé, kteří ještě před delší dobou poukazovali na škodlivost kokainu v Coca-Cole. (Dříve se do Coca-coly přidával kokain)

Přesvědčila nás ale skutečnost, že vše v našem životě se točí kolem zdraví. Jídlo, životní styl, práce, volný čas. Lidé jsou stále citlivější, mají více rádi své zdraví a svět, ve kterém žijí. Trendem se stává konzumace zdravých potravin a zjemňování produktů.

V dnešní době jistě každý ví, že lepší víno je vždy jemnější a má menší obsah alkoholu. Téměř totéž se dá říci i o kávě. Čím jemnější káva, tím menší množství kofeinu je v ní obsaženo. Tím je lepší, zdravější a chutnější. Důležitou informací, kterou je zapotřebí dodat, je, že káva a kofeinové nápoje mají výrazný vliv na zdraví a fyzický i psychický stav konzumenta. Lze to doložit hned několika podstatnými fakty, protože kofein a jeho příbuzné metylxantinové sloučeniny se mnoho desítek let používají v lékařství. Jsou to psychoaktivní látky, které vyvolávají v těle řadu reakcí.

1. Kofein je diuretikum - tělo se snaží této látky zbavit tím, že zvýší odvod tekutin, a to močením a zvýšeným pocením. To má za následek dehydrataci organismu, zahuštění obsahu střev až zácpu.
2. Kofein se dále používá k uvolnění spasmů dýchacího aparátu - tělo začne rychleji, avšak povrchově dýchat. Dýchací cesty se uvolní na úkor hloubky nádechu. Hluboký dech je prostředkem k celkovému uvolnění a k relaxaci.
3. Kofein dále způsobuje vazikonstrikci - zvýšení světlosti (průtoku) věnčitých cév, které umožní vyšší prokrvení ledvin, ve kterých se látky metabolizují. To má za následek vyšší tepovou frekvenci srdce (bušení) popř. píchaní a pálení srdce a překrvení mozku (návaly). Používá se jako katalyzátor k jiným látkám, například k Acylpirinu, jehož účinek zrychlí a zesílí.
4. Kofein se používá i kvůli dráždivým účinkům na stěny žaludku, který následně reaguje zvýšenou tvorbou žaludečních kyselin, což zlepšuje trávení. Podráždění žaludeční stěny však může mít za následek křeče v břiše, třes, nechutenství a pálení žáhy.


Kofein a jeho příbuzné látky mají úžasnou vlastnost: velkou prostupnost tkáněmi, takže se dostanou do těla i pouhým stykem s tkání a prostoupí např. přes placentu do těla embrya. Velmi lehce se tedy dostanou i do lidského mozku, kde aktivně působí na nervový systém. To má za následek nepřirozenou podrážděnost, těkavost, neschopnost se soustředit. Sekundárními projevy jsou třes, nespavost, neschopnost hlubšího spánku, který má za následek únavu následující den, zívání, případně apatii a deprese.

Zdravá a čerstvá káva by měla projít také laboratorním testem na mykotoxiny a ochratoxiny, látky, které napadají vnitřní orgány a způsobují candidózu, nemoc 20. století (www.candida.cz). Výčet vedlejších účinků kofeinu a příbuzných látek je obsáhlejší, na každého mají jiný vliv. Citlivější lidé, především kardiaci, lidé s vysokým tlakem, lidé s depresemi a psychickými poruchami, kojící a těhotné matky, by neměli kávu pít vůbec.
Mnoho citlivých lidí účinky kofeinu a příbuzných látek snižuje přidáním mléka, které na sebe tyto látky částečně váže. Někteří lidé těchto účinků naopak využívají, a volí dobrovolnou excitaci normálního vědomí přípravou velmi silné kávy nebo velmi silného čaje, které je na čas vytěsní z nepříjemné reality.

Víme, že existuje i přirozeně příjemný stav, navozený konzumací těchto nápojů. Za pravdu nám dávají tisícileté tradice japonských a čínských meditačních obřadů, spojených s pitím čaje.

Víme, že existují ušlechtilé, jemné odrůdy čistých vysokohorských káv, plné zdravých lipidických olejů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, které jsou obsaženy v zelenině a jsou schopny člověku poskytnout intenzivní prožitek bez negativních a zdravotně závadných vlivů. Pokud Vás tyto vlastnosti zaujaly, nejjednodušším způsobem jak si je ověřit, je vypít několik šálků Vaší oblíbené kávy. Zjistíte tím nejjednodušším a nejjistějším způsobem, jak kvalitní produkt pijete a jak na Vás káva působí.

© Copyright by
http://www.kava.cz/



Co je to káva?

17. dubna 2011 v 11:48 | admin
Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka, skrývající mnohá tajemství chutí a vůní, jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Zvláště úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které současně kvetou a nesou plody. Pestrá paleta barev na každém keři: hnědé ohebné větve se zelenými listy, voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Jako čarovný pás bíle kvetoucích kávovníků s jasnými červenými plody se podél rovníku táhnou země, ve kterých se pěstuje káva. Všechno jsou to velmi rozmanité, útlé plazivé rostlinky, liány, keře, či stromy. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta.


Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Tato semínka se podobají spíše jablku, než třešni. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, nazývá se "perlová káva". Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.

© Copyright by
http://www.kava.cz/



Různé názory

17. dubna 2011 v 11:45 | admin
O účincích kávy byly napsány už doslova stohy odborných knih a vědeckých publikací. Existuje velké množství studií, jejichž výsledky jsou průběžně zveřejňovány, ovšem zatím se nedošlo k jednoznačnému a definitivnímu závěru. Výzkum vlivu kofeinových nápojů na lidské zdraví intenzivně pokračuje, předmětem zkoumání je nejen vliv kofeinu na lidské zdraví, ale i citlivost lidí na tuto látku a mnoho dalších faktorů. Kofeinem a kávou se zabývají výzkumná pracoviště na celém světě. Zatím nic není definitivní a tak se zmíníme pouze o některých výsledcích vědeckých bádání. Informací je tolik, že je naprosto nemyslitelné psát o všech a tak vynecháme věci notoricky známé a uvedeme fakta, o kterých si myslíme, že tolik známá nejsou.

Bylo prokázáno, že se v kávě nacházejí látky, které mají schopnost stimulovat činnost tlustého střeva, aby se častěji vyprazdňovalo. Důsledkem častého čištění je podporována vyrovnaná činnost tohoto orgánu a tím se snižuje náchylnost ke zhoubnému onemocnění.

Na základě vědeckých studií a výzkumů bylo zjištěno, že se při pravidelném pití tří šálků kávy denně snižuje nebezpečí vzniku cirhózy jater. Potvrzeno to bylo jak norskými, tak americkými vědci. Výsledky výzkumu ukázaly protichůdný vliv konzumace kávy s onemocněním, ovšem nedala se spolehlivě určit látka, která má tento ochranný účinek. Prokázalo se pouze, že se v tomto případě nejedná o kofein. Výsledky byly zveřejněny v odborném lékařském časopisu Annals of Epidemiology. Na základě dalších výzkumů bylo také dokázáno, že pití kávy snižuje riziko výskytu cukrovky.


Dalším překvapivým zjištěním je to, že káva dokonce filtruje těžké kovy. Australským vědcům se podařilo zjistit, že silná káva redukuje obsah olova a mědi z pitné vody, do níž se dostává buď přirozeným způsobem nebo se uvolňuje ze zásobníků vody, měděných trubek nebo ze spojovacích kovů. Oba tyto kovy mají z dlouhodobého hlediska toxický účinek a to je nebezpečné zvláště pro dětský organismus. Do budoucna budou probíhat další výzkumy, které mají prokázat, že kávová sedlina je schopna zachytit i další kovy jako rtuť, kadmium a zinek. Dnes je trendem propagovat zářivě bílé zuby a výrobci zubních past se předhání, aby jejich pasta byla co nejlepší. V souvislosti s kávou panuje názor, že její častí konzumenti mají zuby se skvrnami po kávě. Na základě vědeckých studií bylo prokázáno, že tato skutečnost je pozitivní, neboť laboratorní testy ukázaly, že káva působí proti zubnímu kazu. Vědecký tým z Anconské university objevil v kávě látky, které zabraňují šíření bakterií napadajících zuby. Antibakteriálně působící látky napomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů, jež se usazují na zubech a způsobují jejich kazivost. Podobná látka byla analyzována i v čaji a brusinkách.

Bylo prokázáno, že káva také napomáhá hubnutí. "Dáte-li si před cvičením šálek kávy, kromě energie urychlíte také spalování tělesných tuků",napsal britský list The Times.

Za normálních okolností používá tělo jako palivo při pohybové námaze polysacharidy, které jsou v podobě glykogenu uloženy v játrech. Po 60 až 90 minutách dojde k vyčerpání polysacharidových zásob, nežádoucí tuk se začne měnit na energii a tělo zeštíhlí. Vědci z Australského sportovního institutu zjistili, že po požití kofeinu začínají svaly odčerpávat energii místo ze zásob přímo z tuků. Působením kofeinu se do krve uvolňují tukové zásoby, které tělo začne používat jako primární zdroj energie. Poradkyně pro stravu britského olympijského týmu radí, že cvičení a kofein je ideálním receptem na hubnutí. Ovšem nová vědecká zjištění patrně přispějí k rozpoutání diskusí o kofeinu ve vrcholovém sportu jako o dopingové látce. Po vypití pěti a více šálků kávy během 2 hodin se v moči objevuje 12 mikrogramů kofeinu na 1 její mililitr, což už je impulzem pro Mezinárodní olympijský výbor k diskvalifikaci sportovce.


Abychom byli objektivní, musíme říci, že existují výsledky vědeckých výzkumů, které hovoří také proti kávě. A tak je otázkou, zda je vůbec možné vyslovit definitivní závěr o vztahu mezi kávou a naším zdravím. Ovšem vzhledem k tomu, že se negativní účinky projevily především při jejím nadměrném požívání, shodneme se jistě v názoru, že pití kávy v rozumné míře může mít skutečně příznivý vliv na náš organismus. A nezbývá nám než věřit, že další výzkumy v tomto směru pouze potvrdí dosud prezentovaná tvrzení o kladných účincích kávy.

© Copyright by
http://www.e-kava.cz/



Chemie kávy

17. dubna 2011 v 11:43 | admin
Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu) , z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy.

Alkaloidy Alkaloidy

Kofein má mnohem silnější stimulační účinek, především na činnost mozkové kůry, než ostatní metylxantiny.

Účinky obou alkaloidů ve větších dávkách pociťujeme při dýchání, teofylin více než kofein povzbuzuje plyny oxidu uhličitého, který dráždí nervová centra v horní části míchy, řídící intenzitu našeho dechu. Za normálních okolností se u zdravých lidí, pijících tři šálky kávy denně, toto neprojeví.

Velmi sledovaný je účinek kávy na žaludeční sliznici, káva zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny a enzymů pepsinu, což má v normálním případě příznivý vliv na trávení, ovšem osoby trpící peptickými vředy jícnu, žaludku nebo dvanáctníku by se měly pití kávy vyvarovat a to platí i pro kávu bezkofeinovou. Nejde pouze o kofein, protože káva obsahuje i další látky, které vznikají při pražení a ty dráždí žaludeční sliznici.

Jak už bylo zmíněno, kofein je spolu s dalšími látkami tlumícími bolest součástí některých analgetik. Častá bývá jeho kombinace s kyselinou acetylsalicylovou.

Rozhodně bychom ale měli dávat pozor na vysoké dávky kofeinu, více než 1 gram může způsobit bolest hlavy. V souvislosti s bolestí hlavy si zároveň musíme říci, že právě kofein bývá úspěšný při léčbě určitých typů migrén a to z toho důvodu, že způsobuje zúžení průsvitu mozkových cév takzvanou vazokontrikci. Některé migrény způsobují povolení stěn cév v mozku a právě léky s kofeinem podporují stažení těchto cév.

V případě astmatu má výrazný vliv teofylin, který působí na svaly ve stěnách průdušek, takzvaných bronchů. Při astmatickém záchvatu jsou bronchy staženy a kofein spolu s teofylinem je uvolňují. Teofylinové preparáty jsou proto součástí antiastmatik.

Aby jakákoli látka mohla ovlivňovat činnost nervových, svalových nebo sekrekčních buněk, je k tomu zapotřebí receptor, který podle potřeby reguluje aktivitu buněk různých orgánů. Receptory jsou tvořeny řetězci bílkovin a každá látka v těle má svůj receptor. Jejich prostřednictvím se v organismu předávají poselství mezi buňkami a díky tomu je v těle zajišťována celková rovnováha a harmonie. Velmi zjednodušeně lze říci, že díky receptorům přijmou buňky "vzkazy" do svého nitra a tam se rozběhnou další děje na jejichž konci je například požadované stažení nebo uvolnění svalové buňky, nervová buňka předá nebo zastaví signál a tak dále.

Pokusíme se vysvětlit si, jak v těle za pomoci receptorů působí kofein. Látka, jejíž receptory kofein a teofylin používají se nazývá adenosin a my už jsme ji zmiňovali v souvislosti s tím, že v těle působí jako přírodní uspávací prostředek. Z toho je patrné, že adenosin ovlivňuje řadu funkcí v mozku, cévách, ledvinách, plicích, imunitním systému a působí na náš metabolismus. Adenosin působí na své receptory a aktivuje je, naopak kofein se na receptoru usadí a opět velmi zjednodušeně lze říci, že účinek nevyvolá, ale svou existencí mu zabrání v jeho činnosti. V řadě funkcí působí adenosin a kofein opačně, což se v mozku projeví tak, že adenosin působí tlumivě a snižuje srdeční činnost. Kofein nepůsobí jen na jednom místě, tedy na receptorech adenosinu, ale snižuje také aktivitu enzymu s názvem fosfodiestenáza a uplatňuje se v procesech uvnitř buňky, což způsobuje stimulaci dýchání.

Věda jde neustále kupředu a tak výzkum mechanismů, kterými dosahují kofein a teofylin svých účinků pokračuje dále. Podle mnoha výzkumných prací bylo zjištěno, že na organismus kromě těchto sloučenin působí ještě více než dvě stě dalších chemických látek. Vzhledem k této skutečnosti se výzkumné týmy celého světa snaží rozpoznávat účinky těchto látek na zdraví člověka.

© Copyright by
http://www.e-kava.cz/



Kofein

17. dubna 2011 v 11:40 | admin
Naše pojednání o kofeinu začněme definicí amerických vědců: "Kofein patří do skupiny látek, kterým říkáme léky, podporující bdělost."

Mnoha vědeckými studiemi a výzkumy bylo zjišťováno, jaké jsou hlavní účinky kofeinu a proč lidé po jeho požití nemají potřebu spánku. Přišlo se na to, že lidské tělo obsahuje látku Adenosin, která působí jako přírodní uspávací prostředek. Kofein tuto látku dokáže blokovat, tím zabraňuje člověku usnout a tak podporuje jeho bdělost.

Názory vědců na účinky kofeinu jsou rozdílné. Jedni poukazují na jeho nebezpečnost s tím, že se jedná o "drogu", na kterou lze získat návyk a také upozorňují na jistá zdravotní rizika spojená s jeho účinky. Varují, že kofein zvyšuje člověku krevní tlak a tím se zvyšuje riziko pro vznik srdečních chorob. Jejich oponenti zastávají názor, že kofein je psychoaktivní látka, která není při přiměřeném užívání nebezpečná, naopak působí příznivě na lidský organismus. Tvrdí, že naprosto bezpečná je dávka 300 miligramů kofeinu, což představuje 2 až 3 šálky kávy nebo čaje. Dalším jejich argumentem pro je, že kofein podporuje dobrou náladu, zvyšuje pozornost, zrychluje reakce a rozšiřuje poznávací schopnosti. Dále předkládají výsledky výzkumů, které dokazují, že kofein je pro lidské zdraví prospěšný, neboť obsahuje látky, které zabraňují vzniku některých nemocí nebo aspoň napomáhá tlumit jejich průběh.

Není bez zajímavosti, že alkaloid kofeinu znali již v 6. století před naším letopočtem a pro jeho účinky jej považovali za zázračný lék. Tato látka je obsažena v listech, semenech a plodech kávovníku a kromě toho i v čajovníku, kakaovníku a dalších zhruba šedesáti rostlinách.

Kofein je opravdu v jistém smyslu drogou, díky které může fungovat dnešní svět. Vědce ale velmi znepokojuje fakt, že čím modernější svět máme, tím více kofeinu potřebujeme. Zkoumá se jak dalece je člověk na kofeinu závislý a také to, zda jeho pravidelné užívání nezpůsobuje lidem zdravotní problémy.

Je prokazatelné, že kofein má analeptické účinky, což znamená, že stimuluje centrální nervovou soustavu a také působí na tělesnou výkonnost. V tomto případě jde o účinky ergogenní. Kofein navíc mírní bolest při určitých typech migrén a také bylo zjištěno, že potlačuje příznaky astmatu.

Proti kofeinu hovoří zase jiné aspekty. Jak už jsme zmiňovali zvyšuje krevní tlak, i když pouze krátkodobě. Může také zvyšovat ztrátu vápníku v kostech, především u žen v menopauze. Tuto ztrátu lze ale eliminovat vypitím denní dávky 30 mililitrů mléka.

U většího počtu osob užívajících pravidelně a dlouhodobě různé kofeinové nápoje byl zjištěn častější výskyt rakoviny ledvin, jater a slinivky, cystická fibróza prsu a osteoporóza, ovšem nebylo dokázáno, že by kofein sám byl příčinou těchto onemocnění.


Kofein je všeobecně považován za takzvanou užitečnou drogu, je využitelný v různých oblastech lidského života a nejvíce tam, kde je třeba, aby lidé byli dlouho vzhůru. Využívají jej všichni při práci ve směnných provozech, lékaři, záchranáři, řidiči kamionů, ale nejen ti. Kofein pomáhá překonat únavu při cestování na větší vzdálenosti a užívají jej i sportovci.

Paradoxní ovšem je, že jeho užíváním vznikl jakýsi začarovaný kruh, ze kterého nelze vystoupit, což činí mnoha vědcům celého světa nemalé starosti. Slovy jednoho z nich: "užíváme kofein, abychom nahradili spánkový deficit, který ovšem vzniká důsledkem užívání kofeinu".

Lidé mají skutečně díky konzumaci kofeinu mnohem menší potřebu spánku, ale bez jeho obvyklé osmihodinové doby tělo nepracuje ve správně fyzické, psychické a emoční kondici. Důsledkem je to, že celá lidská společnost velmi strádá nedostatkem spánku, což je cena, kterou platíme za naši zvýšenou bdělost. Vznikl tak zásadní rozpor ve dvojím účinku kofeinu, lidé ho užívají proto, aby nespali a zároveň proto, že málo spí.

Výsledky výzkumů prokázaly, že na kofein odlišně reagují extroverti a introverti, ti druzí jsou na něj mnohem více citliví. Rozdílné jsou rovněž názory na účinky kofeinu u dětí. Neexistuje ale důkaz, že by v malém množství dětem škodil. Některé studie uvádějí, že dětský organismus metabolizuje kofein rychleji a není důvod se domnívat, že děti jsou vůči kofeinu vnímavější. Zjištění, které pravděpodobně překvapí všechny kuřáky je, že pokud kouří cigarety a zároveň si pochutnávají na kávě, téměř dvakrát se znásobí rychlost s níž tělo metabolizuje kofein, což znamená, že hladina kofeinu v jejich krevní plazmě klesá dvojnásobně rychleji.

Kofein v různých formách nás provází téměř na každém kroku, nejen v kávě a čaji. Je přidáván také do tablet na hubnutí i do léků. V této souvislosti musíme upozornit na fakt, že léky obsahující kofein jsou mnohem účinnější než analgetika užívaná samostatně. Kofein je obsažen i v některých potravinách, stal se součástí sladkých i hořkých limonádových přísad. Využívá se toho, že velmi výrazně působí na naše chuťové buňky. Stalo se běžným zvykem, že potraviny s kofeinem například čokoláda, ledové čaje a cola jsou předkládány ke konzumaci i dětem. V Americe se dokonce rodí některé děti se stopami kofeinu v těle. Ten se do těla novorozeňat dostal pupeční šňůrou od jejich matek, které si během těhotenství hojně dopřávaly ledové čaje nebo ostatní nápoje s kofeinem. V posledních letech zaznamenal boom i prodej a spotřeba energetických nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Především ve Spojených státech amerických se popularita energetických nápojů stala pro vědce i lékaře doslova "strašákem". Čtvrtlitrová plechovka Red Bullu obsahuje 2krát až 3krát více kofeinu než plechovka koly o obsahu 350 ml. Britští vědci, kteří se zabývají výzkumem spánku potvrzují, že nápoje s kofeinem skutečně fungují, vytáhnou člověka z energetického útlumu a zvýší jeho pozornost. Účastníci tanečních maratónů, kteří je hojně pijí, hodnotí jeho účinky slovy "jako by se člověku zrychlilo tělo i mozek". Zděšení ovšem vyvolal případ smrti mladého irského basketbalisty, který před zápasem vypil několik plechovek energetického nápoje. Tato událost se stala impulzem pro ustanovení Komise pro zkoumání povzbuzujících nápojů, která se zabývá studiem vlivu těchto nápojů na zdraví lidí v Irsku. Komise prováděla nejrůznější výzkumy, které nakonec nepotvrdily, že by z požívání energetických nápojů plynulo nějaké riziko. Ovšem je důležité zdůraznit, že se musí jednat o umírněné pití těchto nápojů. Ve všech státech EU platí požadavek uvádět na obaly energetických nápojů varování, že nápoj není vhodný pro děti, těhotné ženy a osoby citlivé na kofein. I přesto byl ve Francii a v Dánsku jejich prodej zakázán.




Účinky kávy

Již začátkem 19. století, v době rozmachu kaváren, se tehdejší vědci začali zajímat o to, proč je vlastně káva tolik oblíbeným nápojem. Pustili se do výzkumu a poprvé se podařilo izolovat z kávového zrna látku, nazvanou kofein. O něco málo později bylo objeveno, že tatáž látka se vyskytuje v čaji, kakau a překvapivě i v oříšcích. My dnes už víme o povzbudivých účincích kávy a právě proto ji také jako nápoj vyhledáváme a pijeme.

Každý kdo tvrdí, že si neumí své ráno bez šálku kávy představit si zřejmě ani neuvědomí, že už je na tomto nápoji mírně závislý. Je to způsobeno především naším známým kofeinem, který je spolu s dalšími alkaloidy v kávě obsažen. Možná, že slova o závislosti někoho vyděsila a tak je nutné si zároveň říci, že se jedná pouze o závislost krátkodobou a v případě absence kofeinu člověk nemívá nikdy typické abstinenční příznaky. Možná se někdy v mírné formě projeví bolest hlavy a určitá malátnost. Po jednom a půl dni bez kofeinu se zvyšuje průtok krve mozkem a to může u citlivějších osob způsobit právě onu zmíněnou bolest hlavy. Vědci také zjistili, že u člověka pijícího pravidelně 3 šálky kofeinové kávy denně se může krátkodobě projevit mírně zhoršená činnost zrakového a sluchového centra, pokud je najednou nucen se bez své kávy obejít. Ale jak už bylo řečeno, jedná se vždycky pouze o krátkodobou záležitost.

Faktem ovšem zůstává, že když člověk pravidelně dostává větší dávky kofeinu, začne je časem potřebovat pro normální funkci mozku, ale pokud hovoříme o běžném pití kávy, není třeba se obávat. Naše zmíněné 3 šálky denně to v žádném případě nezpůsobí.

Mnozí konzumenti kávy věří v okamžitý účinek kofeinu, pravda je ale taková, že účinky vrcholí asi za hodinu, někdy dvě poté, co přejde do krve. Jenom pro zajímavost uvádíme srovnání účinku: 600 mg kofeinu zvýší bdělost a povzbudí náladu stejně jako 20 mg amfetaminu.

Pokud se potřebujeme kávou povzbudit, pak je mnohem efektivnější dát si několikrát denně malý šálek než pouze jednu velkou porci kávy ráno. Je dokázáno, že kofein při menších a častějších dávkách působí lépe na příslušná centra mozku.

Škodlivá je konzumace kávy v nadměrném množství. Tím se ovšem předpokládá více než 12 šálků denně, pak v organismu dochází k výraznějšímu ovlivnění centrálního nervového systému. Jsou známy i případy otravy kofeinem, ovšem v tomto případě se jedná o dávku, která se rovná stům šálků silné kávy. Nás budou spíše zajímat účinky při mírně zvýšené konzumaci a tady mohou citlivější osoby reagovat nespavostí, neklidem a podrážděností. Vnímavost vůči kofeinu je individuální a u některých lidí může být také ovlivněna dědičnými faktory. Kofein nebývá na rozdíl od jiných návykových látek zneužíván, protože člověk si sám sníží dávku kofeinu, když cítí podrážděnost a nervozitu.

Reakce na kávu může být odlišná u pravidelných a příležitostných konzumentů. Lidé, kteří si odvykli na pití kávy a tudíž jejich tělo delší čas nepřijímalo kofein, reagují na něj po požití kávy výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale pouze krátkodobě. Hypertonici, což jsou lidé se stále vysokým krevním tlakem, by měli být v konzumaci kávy velice střídmí, v některých případech by se měli bez kávy úplně obejít. Rovněž lidé s duševními poruchami by se měli pití kávy rozhodně vyvarovat.

Bohužel také mnoho lidí žije s představou, že v konfliktních situacích nebo při nadměrném vytížení je dobré dát si kávu. Pokud se dostaneme do stresu, je velkou chybou se domnívat, že káva je vhodným prostředkem na uklidnění. Je to omyl, protože jednak dochází ke zvýšení tlaku v důsledku stresu a za druhé i účinkem kofeinu. Vzniká tak velmi nebezpečná a riziková situace pro krevní oběh. Rozhodně tedy nikomu nedoporučujeme, aby se v emočně vypjatých situacích uklidňoval kávou.

Za normálních okolností je ovšem káva nápojem, který zvyšuje výkonnost při činnostech vyžadujících naši pozornost, příkladně při řízení motorových vozidel nebo při řešení některých složitějších úkolů. Mnozí z nás ji oceníme při bolestech hlavy, kdy šálek kávy poslouží místo prášku a samozřejmostí je, že pomáhá zahánět naši únavu.

A jak je to tedy s její škodlivostí? Tu se nepodařilo do současné doby jednoznačně prokázat, ale ani celkem vyloučit. Platí tu asi staré známé přísloví, že "všeho moc škodí" a každý extrém je škodlivý. Z toho vyplývá, že pokud budeme pít kávu kvalitní a nebudeme to s její konzumací přehánět, můžeme si každý šálek vychutnat a s radostí prožít.

© Copyright by
http://www.e-kava.cz/



Legendy o kávě

17. dubna 2011 v 11:38 | admin
Než začnete číst následující řádky, uvařte si šálek svého oblíbeného nápoje a v klidu se s námi vydejte po stopách kávy až do dob jejích úplných začátků.

První údaje o kávovníku a kávových zrnech se dochovaly v podobě historek a legend. Jedna z nich se datuje asi od poloviny 15. století a vypráví se v ní o chudém poutníku, který cestoval křížem krážem oblastí Etiopie. Vyčerpaný a unavený se jednou zastavil u neznámého keře, u něhož se chtěl občerstvit a odpočinout. Založil oheň a přiložil větvičky onoho neznámého keře, které byly obsypány suchými bobulemi. Překvapila ho vůně částečně spálených bobulek. Zvědavost mu nedala a tak část bobulí vzal, rozdrtil je mezi kameny a vzniklou hrubou drť nasypal do horké vody, která mu zbyla po uvaření pokrmu. Voda se zabarvila dohněda a příjemně zavoněla. Poutník byl zvědav, jak bude chutnat a tak nápoj vypil. Po nějaké době na sobě pocítil svěžest a sílu. Netušil, že se jedná o plody kávovníku, ale přesto nezvyklou energii přisoudil svému novému nápoji. A snad to byla právě tato legenda, která označila původně kávovník názvem cahuha, což znamenalo síla, později vznikl název kaweh, což je v arabštině název pro něco vzrušujícího.

Podle další legendy se našly účinky kávy poněkud jinak. Hovoří se v ní o pastevci jménem Chaldi, který si jednou povšiml, že jeho stádo koz je najednou nezvykle čilé, bujné a plné energie. Pozoroval kam se chodí kozy pást a objevil, že spásají zvláštní vonící keříky. Samozřejmě, že i v tomto případě, jak už to tak bývá, zapracovala jeho zvědavost a on okusil také bobule z keříků. Stejně jako kozy z jeho stáda, pocítil sám dosud nepoznanou energii. Jedl tyto podivné plody a pozoroval na sobě jejich účinky. Pomáhaly mu překonávat únavu a zaháněly pocit spánku. Se svým tajemstvím se po čase svěřil opatovi z blízkého kláštera, ovšem u něho příliš nepochodil. Opat považoval záhadnou rostlinu za nástrahu samotného ďábla a tak přinesené plody hodil do ohně. A právě tento projev nedůvěry byl klíčem k odhalení tajemství kávovníkových zrn. Oheň uvolnil kávové aroma, které opata natolik překvapilo a patrně i okouzlilo, že zrnka vyhrabal z ohně a začal s nimi experimentovat. Zkoušel je vařit ve vodě a potom nápoj pil. Když objevil a sám na sobě vyzkoušel jeho povzbuzující účinky, rozhodl, že jej budou pít mniši, aby zůstávali svěží při nekonečných nočních motlitbách. Tato legenda se považuje za nejpravděpodobnější, ale je docela možné, že na účinky kávy se přišlo úplně jinak. Pravdou ovšem zůstává, ať tomu napomohla náhoda či zvědavost, že se jednalo o velkolepý objev. Každá z pověstí může mít trochu pravdivý základ a faktem je, že kávovníková zrna skutečně pochází z Etiopie a Arabům vděčíme za objev kávy jako povzbuzujícího nápoje.



© Copyright by
http://www.e-kava.cz/